riflepaper

”önskeinlägg:

du får hemskt gärna berätta lite om hur du upplever studierna i litteraturvetenskap! jag har fått intrycket (av tidigare inlägg) att det är ganska tungt? höga krav? mycket att hinna med? jag sitter nämligen och funderar över höstens studier, där lit.vet. ligger högt på listan. i dagsläget studerar jag dubbla kurser i kreativt skrivande (75% totalt) och finner det lite myspys-nivå sådär. trevligt. tillräckligt, men inte stressigt.

om du har lust och tid får du gärna ta upp studierna lite mer ingående i ett inlägg.”

– hej annette! vad roligt att du frågar. det ska jag absolut svara på.

 mars

jag läser litteraturvetenskap I på distans, via karlstads universitet. på heltid. och det är den absolut roligaste kursen jag läst på universitet/högskola än så länge. såhär: medie- och kommunikationsvetenskap var kul, jag lärde mig otroligt mycket och det var en väldigt bra start på mitt ~pluggliv~. vi hade svinbra genomgångar i akademiskt skrivande och allt sådant som jag inte kunde (hopplös kreativt skrivande person här) och det var helt enkelt väldigt givande.

 rosendal

sedan läste jag medieteknik a. en kurs jag trodde skulle ge mig hur mycket som helst, en där jag fick växla mellan det kreativa och det akademiska. så var det inte. jag tyckte att den var helt värdelös (nej okej inte värdelös, visst lärde jag mig en del men den motsvarade inte mina förväntningar). upplägget, undervisningen, uppgifterna. ”men det är ju bara en a-kurs”, sa folk till mig, ”det blir säkert bättre sedan”. jag ville dock att nivån skulle vara hög redan från början, men nej.

men om en ska vara jobbigt optimistik: hade jag inte läst medieteknik hade jag kanske inte börjat plugga littvet… vem vet.

 rosendal

men hur är det att plugga litteraturvetenskap då? en himla FRÖJD!! den är tung, ja, men så otroligt rolig!! jag trodde inte att universitetet kunde vara såhär roligt. vi läser flera böcker och kortare texter (dikter, noveller, utdrag) i veckan, samt mycket teoretisk litteratur, och ibland känner jag att jag inte hinner med – trots att jag älskar att läsa och läser mest hela tiden under min fritid. men jag tappar inte läslusten, och det säger mycket, tycker jag. att jag, trots att det blir rutinmässigt, fortfarande vill läsa lika mycket.

 soffbord

att det ibland känns mastigt kanske också beror på att jag inte riktigt lägger åtta timmar om dagen till kursen eftersom att jag läser en projektkurs i skrivande också, där jag skriver på ett längre projekt som jag lägger mycket tid till. det blir en del pusslande, jag kanske inte rekommenderar någon att plugga på 150%, men jag personligen måste ha nästan för mycket för att kunna vara produktiv. när jag läste medieteknik var nivån så låg att jag knappt behövde lägga någon tid på det (i perioder) och det resulterade i att jag knappt skrev något alls på mitt projekt. men det är ju klurigt sånt där, hur mycket tid en behöver till saker och ting.

 november

angående nivån på kursen kan jag inte säga så jättemycket än. jag har precis skickat in min första hemtenta och har ingen aning om hur hårt de kommer att bedöma mig. så det får jag återkomma med. för en som inte pluggat på universitetet innan tror jag att kursen kan bli lite av en chock, dock. eftersom att den är helt på distans är det svårare att fråga lärarna om saker, som en skulle göra efter en föreläsning (om en går på en fysisk kurs så att säga), och det känns som att man redan förväntas kunna skriva akademiskt etc. jag tror alltså att det hade varit betydligt svårare för mig om jag inte hade läst mkv a innan. jag har dock ingen aning om hur det ser ut på andra universitet.

 oktober

förutom att läsa har vi seminarium, där alla sitter med webcam och mic, eller skriver i en chatt, och svarar på frågor läraren ställer. vi har också skriftliga diskussionsseminarium i grupp, något jag tycker är väldigt skönt. samt kortare examinerande inlämningar, och så tentor då såklart. och jag tycker att det är en väldigt bra kurs! lärarna är så himla engagerade, de lägger upp väldigt bra filmer (som föreläsningar), och alltså det märks verkligen hur mycket de älskar litteratur, vilket är så fint.

och jag har redan lärt mig otroligt mycket. att analysera litteratur, att läsa på andra sätt, att jämföra och ifrågasätta. och för mig som skrivande person ger det mig otroligt mycket. det är ju sedan gammalt att läsande och skrivande går hand i hand, men jag hade inte trott att en kurs i litteraturvetenskap skulle lära mig så mycket om mitt eget skrivande.

skriv gärna en kommentar om du/ni undrar något mer. kanske om skrivkursen jag läser just nu? puss!

5 Comments

 1. Svara

  alexandra.loven@hotmail.se

  15 mars, 2017

  Jag är pepp på att söka Skriv! Projekt på jakobsbergs folkis, visst är det den du läser nu? Jag undrar vad du tänkte på när du skrev det personliga brevet? Vad la du extra vikt vid? Tycker det är svårt att veta vad de vill ha! :))

  • Svara

   elise.nilsson@gmail.com

   15 mars, 2017

   vill också ha svar på detta! 🙂

 2. Svara

  prologen@hotmail.com

  16 mars, 2017

  Tusen tack för utförligt och peppigt svar!Det gav mig en hel del att tänka på. Jag har ju noll koll på akademiskt skrivande, så kanske det blir lite för mycket för mig då… Kanske också behöver ta en slingerväg runt, som du gjorde…

  Ska begrunda detta ;D
  Tack <3

 3. Svara

  jenny.hoffstrom@hotmail.com

  16 mars, 2017

  Vad intressant! Jag pluggar något helt annat men en dröm har alltid varit att plugga litteratur/skrivande i någon form. Det verkar vara rätt kul att läsa på distans också! Jag hade gärna sett ett inlägg om projektkursen också, hur det fungerar och så.

 4. Svara

  Anonym

  21 mars, 2017

  […] litteraturvetenskap – hur är det egentligen? […]

LEAVE A COMMENT