om pms och att pausa mitt i veckan.

20 januari, 2017

tisdag

sedan jag var sjutton har jag haft väldigt kraftig pms. den tar över mig helt, gör mig orkeslös, ångestfylld och så otroligt ledsen. all kreativitet slukas upp, jag vill bara vara ensam och ser ned på hela min existens och på precis allt jag gör, och annars så gärna vill göra. och den pågår ofta länge – jag skulle hellre ha mens konstant i två veckor än pms.

de veckor då jag inte har pms är allt tvärtom. då är jag fylld av energi, otroligt kreativ, social. det är då jag startar alla projekt, lär mig nya saker, har flow. när jag har pms orkar jag ingenting. det är då jag inte bloggar på två veckor eller svarar på meddelanden.

under nästan hela 2016 har min pms varit väldigt mild, till skillnad från åren innan. detta beror säkert på att jag känt mig så lugn, på rätt plats i livet, haft balans och känt mig fri från stress. men nu, när jag precis lämnat några intensiva, stressiga veckor av projektarbete bakom mig, möts jag av en värre pms-period igen. och det är så vansinnigt tråkigt. jag vet ju att det bara är hormoner som får mig att känna som jag gör, men det känns inte mindre för det.

jag vet att stressen håller på att lägga sig nu, att jag återfår balansen, men vet också att jag måste stanna upp ibland, att det inte fungerar att köra på i 190 hela tiden. så denna vecka har fått bli en väldigt lugn vecka. både i torsdags och idag bestämde jag mig för att vara helt ledig, i onsdags gick jag på formex en sväng, och i tisdags ägnade jag mig åt detta:

 

tisdagtisdag

jag skulle ha träffat lindainfluencers of sweden-kontoret men sov dåligt och vaknade som en grå klump, så det fick skjutas upp till en annan dag istället. sov istället lite längre och satt hemma och skrev, försökte vara snäll mot mig själv och inte radera precis alla ord. drack kaffe med kardemumma i, gick på en kort promenad till centrum.

 

tisdag

åt pastarester med massa grönkål till lunch.

 

tisdag

och lyssnade på iiris viljanens skiva mercedes. för den, och dagar då en kan pausa mitt i veckan, och inte måste bocka av alla punkter på att göra-listan, behövs. speciellt när en insett att en inte har varit ledig på hur länge som helst. kom ihåg att vara ledig hörni, det är det viktigaste som finns.

19 Comments

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 20 januari, 2017 at 09:27

  Usch vad jobbigt :/ Brukar inte ha fullt så jobbig pms, men kan ändå relatera väldigt mycket.

  Ska du flytta in på kontoret också?? Åh vad glad jag skulle bli isf! Kram <3

  • Reply amanda jonsson 20 januari, 2017 at 09:35

   Fy, det är så hemskt. Kram på dig med. Och nej, haha, ska bara dit och hälsa på. Har inte råd med kontorsplats så länge jag pluggar ?

 • Reply rebecca 20 januari, 2017 at 11:06

  ja, ibland behöver man bara vara ledig!

  • Reply amanda jonsson 22 januari, 2017 at 21:01

   <3

 • Reply Sandra 20 januari, 2017 at 11:17

  Ush vad mycket jag känner igen mig i detta, men har lixom inte tänkt på att det kan ha med pms att göra?? Men nu inser jag att det nog kan va så. Kram på dig, hoppas du också känner dig bättre snart, annars tycker jag att vila och bra musik låter som ett alldeles utmärkt sätt att ladda upp för kommande äventyr 🙂

  • Reply amanda jonsson 22 januari, 2017 at 21:02

   åh, kram på dig också <3

 • Reply paralyserad 20 januari, 2017 at 14:00

  Så klokt och bra att lyssna på kroppen! Kram <3

 • Reply hanna, förbanna 20 januari, 2017 at 20:09

  PMS är sämst. Den borde gå och lägga sig och dra något gammalt över sig, istället för att ta över ens kropp och göra en till någon slags grå (och elak) skugga av en själv. Bu. Bra av dig att lyssna på kroppen!

  • Reply amanda jonsson 22 januari, 2017 at 21:02

   VERKLIGEN. kram på dig <3

 • Reply henrietta 20 januari, 2017 at 21:59

  åh jag har väntat på ett pms-inlägg från dig sedan du skrev om det 2015, typ? jag har också pms och kan verkligen relatera till den där känslan. ett varmt tips är att lyssna på pmspodden (om du inte redan gjort det). de är båda 35-pushing fourty med kids och annat men det är ändå så himla relatable och roliga och fina. väldigt mycket du-är-inte-ensam-mentalitet. puss!

  • Reply amanda jonsson 22 januari, 2017 at 21:02

   men åh, bra att jag är så snabb med saker och ting. tack snälla för tipset! ska lyssna på det. <3

 • Reply Nastasja 20 januari, 2017 at 22:32

  <3 så skönt att komma ut på andra sidan mvh varit i botten av pms-hålet ett par dagar och nu studsar på moln. pusskrampepp

  • Reply amanda jonsson 22 januari, 2017 at 21:03

   puss puss puss <3

 • Reply Wilda 21 januari, 2017 at 12:31

  Modigt och starkt att pausa och att berätta om det. Jag har fått diagnosen PMDS – alltså en variant där jag blir ett aggressivt monster, självkritisk gånger tusen och ibland också så depressiv att jag inte ser någon mening i livet längre – några dagar innan mens. Om det är något liknande för dig så finns det medicin. Jag går på en antidepp som fungerar direkt och som jag bara tar mina värsta dagar (eftersom jag får biverkningen utmattning), men det är ju helt klart bättre än att skrämma bort alla i min närhet och även skrämma bort livet ur mig själv. Hoppas du mår bättre och klokt av dig att stanna upp <3

  • Reply amanda jonsson 22 januari, 2017 at 21:04

   vad skönt att du hittat något som funkar för dig. har sökt hjälp för det men inte blivit tagen på allvar – två gånger. så känner mig lite matt angående hela den grejen. så jäkla trist. <3

 • Reply Malin 21 januari, 2017 at 18:28

  kram! <3

  • Reply amanda jonsson 22 januari, 2017 at 21:04

   kram!! <3

 • Reply Ellen 26 januari, 2017 at 19:01

  Fina du! Har du någon gång sökt för din PMS? Jag kraschar totalt när mina skov drar igång, mina är dock mer mentalt påfrestande än fysiska även om kroppen också strejkar. Men jag har medicin mot min PMS och rekommenderar alla som har liknande besvär att i alla fall söka hjälp och låta en läkare utvärdera besvären.

  Ingen förtjänar att gå runt och må sådär varje månad.
  <3

 • Reply Elin 30 januari, 2017 at 22:51

  Alltså åh vad jag kan relatera till detta, PMS är sämst </3

 • Leave a Reply