böcker

jag avslutade boklistan för 2016 med att skriva årets läsmål: 52 böcker. hittills har jag läst fem, varav tre inte är kurslitteratur (pluggar littvet), och dessa tänkte jag skriva lite mer om idag.

 böcker

fallvatten av mikael niemi

när jag bodde i luleå fick en ibland hem informationsblad med texten ”vad gör du om dammen brister?”. och fastän det har känts så svindlande, och kanske mest därför, har jag alltid tänkt: äh, risken är så liten, här är det så tryggt, läget är under kontroll. i romanen fallvatten händer det; det har regnat i veckor, så pass mycket att sourvadammen en dag brister. och älven, som sekunder tidigare porlat så lugnt, reser sig som en vägg som rör sig snabbt och dränker allt i sin väg. fallvatten utspelar sig i ett norrbotten där katastrofen bryter ut, och en får följa ett antal personer under ett dygn där precis allt förändras.

visst låter det kittlande? jag började läsa fallvatten med stor entusiasm. en katastrofroman som utspelar sig på platser där jag levt nästan hela mitt liv – jag kunde inte tänka mig något mer spännande. dessvärre tappade jag lusten allt eftersom. kanske för att jag gillade populärmusik från vittula så mycket, kanske för att mikaels språk inte höll genom hela romanen?

själva handlingen är bra, men jag tycker att karaktärerna är för många. deras historier löper parallellt med varandra, vissas liv och öden sammanflätas, andra förstår jag knappt varför de skulle vara med. somliga händelser känns också överflödiga – de tillför endast obehag i något som redan är väldigt obehagligt – en man våldtar och misshandlar en kvinna för att han inte får låna hennes mobiltelefon, en kvinna har sex med en kille som precis dött. jag kan inte riktigt förstå motivet till att ta med dessa händelser. visst; det är såklart intressant att läsa om hur människor reagerar när något sånt här inträffar, men det gör författaren bra med flera av de andra karaktärerna. något annat som stör mig lite under läsningen, och som blir svårt att komma ifrån, är att formuleringarna ofta är överdrivet tydliga – typ i stil med ”plötsligt hände något!”.

betyg: 3/5.

 böcker

skynda att älska av alex schulman

vet ni? alex schulman skriver på ett sätt som ingen annan. så vackra formuleringar, fyllda av tragik och vemod, löper igenom hela boken och jag kan. inte. släppa. den. ifrån. mig. skynda att älska (som för övrigt är ett tove jansson-citat) handlar om axel och hans pappas relation och är skriven fem år efter att hans pappa dog, när alex äntligen börjar gå i terapi för att reda ut allt han försökt förtränga under dessa år. det är ett så otroligt starkt porträtt. läs den. det gjorde jag, supersnabbt. för så blir det när jag läser alex schulmans romaner; jag slukar dom.

betyg: 5/5.

faktiskt.

 böcker

värddjuret av marie hermanson

jag gillade ju musselstranden. så mycket. därför var jag snabb att beställa hem värddjuret när jag såg den på adlibris. den handlar om anna som precis har blivit lämnad av mannen hon träffat de senaste åren och reser till borneo för att få tänka på annat. en dag känner hon en konstig muskelryckning i låret, efter ett tag börjar det svullna upp och bli infekterat. när hon en natt åker in till akuten står det klart; något växer inuti henne – hon har blivit ett värddjur.

värddjuret är precis sådär spännande, mystisk och märklig som en tänker sig att något marie hermanson skrivit ska vara. och det är det jag älskar med hennes sätt att skriva. hon blandar annas upplevelser med minnen och iakttagelser från hennes liv, och till slut vet en varken ut eller in. vissa händelser, i slutet av roman, kan jag varken förstå eller försvara, men trots slutet som kändes lite för abrupt, var värddjuret en roman jag inte kunde lägga ifrån mig. plus: maries förmaga att beskriva stämningar är MITT I PRICK.

betyg: 4/5.

 

mer läsning om böcker?

om fem böcker jag läste 2016.

21 januari, 2017
24 januari, 2017

3 Comments

 1. Svara

  elin-stallationer@hotmail.com

  23 januari, 2017

  Älskar också Marie Hermansons böcker! Måste därför tipsa dig om hennes böcker ”Himmelsdalen” och ”Mannen under trappan”. Så sjukt bra båda två. Läs!

  • Svara

   amandamariajosefina@gmail.com

   23 januari, 2017

   tack snälla för tipsen! skriver upp dom direkt. har du goodreads förresten? kram!

 2. Svara

  bergman.mei@gmail.com

  25 januari, 2017

  Jag älskar älskar älskar boktips! Tack för fint inlägg 🙂

LEAVE A COMMENT