dags att skriva om de böcker jag läste under 2016! istället för att skriva om varje bok, en efter en, valde jag att komponera ihop en liten lista. vilka böcker gillade jag bäst, vilka uppfyllde inte mina förväntningar, vilka slutförde jag aldrig? låt se.

 oktober

hur många böcker har du läst i år?

20 stycken! eller 19, då en är en novell. men den var så bra att jag väger den lika tungt som en bok.

 juni

vilka böcker läste du?

utvandrarna av vilhelm moberg.

ett liv för lite av kristofer ahlström.

vi ses i mörkret av david wiberg.

musselstranden av marie hermansson. *

tid: livet är inte kronologiskt av alex schulman och sigge eklund.

lollo by linna johansson.

det kändes lugnt när mina känslor dog av bim eriksson.

det handlar om dig av sandra beijer. *

i varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av tom malmquist.

korpens sång av per nilsson.

 september

allt det där jag sa till dig var sant av amanda svensson. *

gudarna av elin cullhed.

så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog av jonas hassen khemiri.

allt jag inte minns av jonas hassen khemiri.

låt den rätte komma in av john ajvide lindqvist.

stanna av flora wiström.

vi är inte sådana som i slutet får varandra av katarina sandberg.

maken av gun-britt sundström.

allt som blir kvar av sandra beijer.

ibland mår jag inte så bra av therese lindgren.

* böcker jag läst en eller flera gånger tidigare.

 juni

vilka gillade du bäst?

det kändes lugnt när mina känslor dog. varenda sida är fantastisk och mitt i prick. vill tapetsera mina väggar med den. ska antagligen också göra det.

maken. det första jag läst av gun-britt sundström och jag älskade varenda ord. hennes språk! hennes förmåga att berätta om något som sker över så lång tid! mmm. hela den är så skickligt skriven att en bara smäller av.

ett liv för lite. älskade allt.

vilka gillade du inte?

gudarna av elin cullhed. tyvärr. hade hört så mycket bra om den, och sett fram emot att läsa den eftersom att jag skriver i samma genre, men minns nu nästan ingenting av den vilket säger rätt mycket. nä, den gillade jag inte nämnvärt. var heller inte superimponerad av vi ses i mörkret.

har du upptäckt någon ny favoritförfattare?

ja! gun-britt sundström.

 Untitled

har du läst någonting i andra genrer än du brukar?

ja, jag läste låt den rätte komma in och älskade den! trodde inte att jag skulle uppskatta skräck på det sättet. men rekommenderar den verkligen, och ser fram emot att läsa mer av john ajvide lindquist.

 broderi

vilket bokomslag var snyggast?

lätt omslaget till sandra beijers allt som blir kvar. omslaget till flora wiströms roman stanna, som är formgivet av sara edström, är också jäääkligt snyggt.

 februari

valde du att läsa någon bok bara på grund av omslaget?

ja, utvandrarna. okej, kanske hade jag velat läsa den serien också (ja, i flera år), men jag valde den mycket på grund av dess broderade omslag när jag såg den på akademibokhandeln. så jäkla fint. annars har det mesta jag läst varit tips från bloggar, vänner och goodreads-förslag.

en bok du påbörjade men aldrig slutförde?

började läsa ursäkta att man vill bli lite älskad av johanna thydell en kväll hemma hos mina föräldrar när jag inte kunde sova. stod inte ut med språket (den är antagligen anpassad för unga tonåringar) och lade tillbaks den i bokhyllan efter bara några sidor. läste ju i taket lyser stjärnorna av samma författare när jag var kanske 11 och älskade den, men det är ju kanske inte särskilt förvånande att det inte passade sig nu, sisådär 11 år senare.

 

din bästa läsplats 2016?

på mallorca, på stranden, precis innan solen gick ned. LÄTT.

vilka böcker hade du sett fram emot mest under 2016 och hur var de att läsa?

såg fram emot sandra beijers andra roman massor, men gillade den inte så mycket som jag hade hoppats. hennes språk är fantastiskt, såklart, och hon är fortfarande en av mina största inspirationskällor. och från att jag började läsa första sidan rasslade det verkligen till. men den tog slut för snabbt och byggde upp till något som tyvärr stannade upp – innan det hann hända.

vilka böcker ser du fram emot att läsa 2017?

jag vill läsa att föda ett barn, och följande böcker, av kristina sandberg, tripprapporter av tone schunnesson och århundradets kärlekskrig av ebba witt-brattström. bland många andra som står uppskrivna på goodreads.

 juni

hade du något mål med din läsning under 2016?

ja! att läsa 20 böcker. och det klarade jag, även fast jag i perioder inte läste någonting alls.

 oktober

vad är ditt mål med din läsning under 2017?

jag vill läsa 52 böcker. en i veckan. låter kanske orimligt men med tanke på att jag vill minska min tid scrollandes på sociala medier med mobilen så tror jag inte att det blir så svårt. hur många timmar lägger jag inte nu på att läsa värdelös skit som typ ”10 anledningar till att du gillar godis”? kommer ju dessutom läsa litteraturvetenskap i vår och ägna mig, antagligen orimligt mycket, åt läsande. och finns det större nöjen? nä tror inte det.

 

gott nytt läsande!! gör gärna denna lista du också! jag ser fram emot detta LÄS-år 2017.

8 januari, 2017

12 Comments

 1. Svara

  ljuvajulia@hotmail.com

  3 januari, 2017

  jag ska också ha ett fantastiskt läsår i år 😀 😀

 2. Svara

  polichinelle.blogg@hotmail.com

  3 januari, 2017

  även om 52 känns lite väl mastigt för mig relaterar jag SÅ HÅRT till sådana där sjukt onödiga artiklar man lägger läsvärd tid på. suck på sig själv! ska också bli bättre på läsandet i år, tack för detta peppande inlägg! <3

 3. Svara

  elise.nilsson@gmail.com

  3 januari, 2017

  läste 50 böcker 2016! och då scrollade jag jävligt mycket och jobbade heltid. så det går :)århundradets kärlekskrig gillade jag inte, fastnade inte alls för den! 🙁
  åh alltså gun-britt! <3 då måste du läsa FÖR LYDIA detta år ju!
  använder du goodreads? kan verkligen rekommendera. lägg till mig om du vill och/eller snoka bland mina böcker vettja! https://www.goodreads.com/elisenilsson

 4. Svara

  bergman.mei@gmail.com

  4 januari, 2017

  boksammanfattningar är min favorit-typ av sammanfattningar, tror jag! det är så intressant att höra vad andra människor läser och vad de tycker om det de läst. älskar det så mycket! om du vill ha mer inspiration har jag precis publicerat en sammanfattande boklista över 2016 borta på min blogg (https://splendiferouslytiggerific.wordpress.com/2017/01/04/boklistan-en-sammanfattning-av-bockerna-jag-laste-2016/) kram och gott nytt bokår!

 5. Svara

  jennypettersson_90@hotmail.com

  5 januari, 2017

  Vilken fin sammanfattning. Vill också säga att jag att jag direkt la märke till nya headern och att bildspelet som var högst upp förut nu är borta. Tycker det blev jättebra 🙂

 6. Svara

  karinsuniverse@gmail.com

  5 januari, 2017

  Tack för alla bra tips! 🙂

 7. Svara

  reaktionista@gmail.com

  6 januari, 2017

  Supermånga bra tips som jag ska ta tillvara på i år! Och tack för att du skriver så varierat och vågar säga vad du verkligen tycker – det ger mycket. <3

 8. Svara

  dietiststudent@gmail.com

  6 januari, 2017

  Dina bilder är så himla fina! Vad fotar du med för kamera samt objektiv? Försökte söka efter svaret i din blogg, men hittade det ingenstans. Skulle vara supersnällt om du ville berätta, är nämligen mitt i valet kring vilken kamera jag ska investera i och vill ha alla tänkbara tips 🙂

 9. Svara

  madeleine.stenberg@saramadeleine.se

  6 januari, 2017

  Åh så jag önskar att jag kunnat läsa förra året, kanske 2017 blir läsandets år 🙂

 10. Svara

  herbariumet.blogg@gmail.com

  6 januari, 2017

  Så mysigt att läsa om vad andra läst! Jag tror att jag har läst en del, men jag minns helt ärligt inte riktigt… Jag är så dålig på att skriva ner VAD jag läser, jag vet bara att jag läser… Men jag tror mest det har blivit en massa gamla favoriter i år ändå helt ärligt 🙂

 11. Svara

  jeanettethomsen84@gmail.com

  7 januari, 2017

  Tack för boktipsen. Något som jag har varit väldigt dålig på är just att läsa böcker. Gjorde det mycket förr, men nu känns det som att social media har tagit över en del. Men i år vill jag börja läsa mer 🙂

 12. Svara

  Anonym

  8 januari, 2017

  […]    En härligt ärlig lista om böckerna 2016 av […]

LEAVE A COMMENT