om att våga fylla ett helt papper med färg.

14 december, 2016

juni

i somras skrev jag om att jag, för första gången på flera år, tog fram färg och pensel. och som en del av projektet KROSSA MIN PRESTATIONSÅNGEST har jag nu målat igen.

 

juni

den förra målningen jag bloggade om var väldigt liten. så ser det alltid ut när jag ritar eller kluddar i mina kollegieblock. det är smått, detaljerat, kontrollerat och med vita bakgrunder – alltid vita bakgrunder. när jag skrev inlägget om akvarellen ovan bestämde jag mig för att nästa gång våga måla större. nu har jag kombinerat det med målet att våga fylla ett helt papper med färg.

 

gouache

och såhär blev det. den uppmärksamme kanske märker att fönstret i förra inlägget försvunnit och ersatts av en stjärnhimmel – eller vad en vill kalla det. och kanske blev inte denna bild så som jag tänkte att den skulle bli. men vet ni? det är det som är så skönt. att jag vågade släppa kontrollen, måla om, måla över, dutta ut tjocka lager av färg på pappret, blanda hejvilt, dutta ut prickar med poscapenna på en fuktig gouachemålning. jag kan ingenting om tekniken men jag gjorde jag jag kände för att göra. och det känns så jäkla härligt.

tänker också:

om en bara visar upp det en är nöjd med, som har blivit lyckat och precis som en tänkt sig, hur ska en då kunna titta tillbaka och se hur ens utveckling sett ut? 

våga måla större: check.
våga fylla ett helt papper med färg: check.

*klappar mig själv på axeln*

21 Comments

 • Reply Silje(enlitenkoppte) 14 december, 2016 at 13:58

  Det ble dødsfint! <3

 • Reply Nastasja 14 december, 2016 at 15:18

  Gue, stannade upp när hela himlen fyllde min skärm och tänkte – den här vill jag ha hemma. Så fortsatte jag scrolla så var det ÄN MER. Du är så duktig! Och står klapp som visar upp.

 • Reply Sandra 14 december, 2016 at 15:29

  Åh, så fint!

 • Reply Ellen 14 december, 2016 at 16:12

  WOW!!!!!

 • Reply Sofia 14 december, 2016 at 17:55

  Helt rätt taktik, man måste gå emot rädslorna för att vinna över dem. Superläcker målning!

 • Reply Christin 14 december, 2016 at 20:29

  Så fint! Och helt rätt inställning. I mitt bakhuvud finns ett råd – som jag tror kommer från underbaraclara – om att hennes främsta tips är att producera. Producera massor, hela tiden och när som helst för någonstans i det finns guldkornen.

 • Reply Veronica Pettersson 14 december, 2016 at 22:58

  Fantastiskt att du har nått dina mål! Bra hörru!

 • Reply Emilia 15 december, 2016 at 17:16

  Oh i love your blog, it is so inspiring !!

 • Reply adriana maria 15 december, 2016 at 17:18

  Helloi Amanda!

  I’m glad to come back.
  I read Hypnotisören by Lars Kepler and Låt den rätte komma in by John Ajivide and just fall in love about your culture and want to know more. Then i watched a serie named The Killing and just have a crush on Joel Kinnaman. Since that I watched all his movies, since Snaba Cash, Lola, Suicide Squad and I skuggan av värmen(so touching) and just fall in love about you swedish language. So, now I’m learning swedish by myself because i love learning other language (i also know a bit about italian) because that’s make us learn about their culture indeed.In 2018 I’m going to study a year in Dublin =)
  I would like to improve my learning of Swedish but I can not find books in Swedish to buy, not even on amazon.com or amazon.uk. Can you tell me a website that sells Swedish literature books and delivers out of your country? I have a friend who lives in Dublin and is coming to Brazil next month and can bring it to me if I ask her. I’m dying to read Det handlar om dig. I heard from you and a brazilian blogger who lives in Germany that’s a very good book =)

  Ps: beautiful illustration!!

 • Reply paralyserad 15 december, 2016 at 18:36

  Satan vad fint! Älskar din inställning, det är verkligen något jag själv skulle behöva jobba med.

 • Reply Linnéa 16 december, 2016 at 18:54

  Alltså så fina bilder du har målat!

 • Reply Malin 16 december, 2016 at 22:29

  så bra sammanfattat! jag älskar att du visar upp nåt som inte blev som du tänkt. keep it up!

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 18 december, 2016 at 09:41

  Jag blir alltid så himla impad av människor som kan skapa med händerna! Älskar himlen på din målning <3

 • Reply Alicia 18 december, 2016 at 09:52

  Jag blir så lycklig av detta, hurra vad grym du är! Jag minns själv när den där spärren släppte för mig, när jag för första gången på riktigt frångick det pluttiga A5-formatet för att måla ett jätteporträtt i typ A1-storlek. Sen gick det snabbt utför så håll i penslarna och var beredd! 😉
  Älskar strukturen du fått till i bakgrunden. Det är så stormande och stillsamt vackert på samma gång. Och lilla glada kissen <3

 • Reply Mikaela 18 december, 2016 at 10:56

  Heja vad fint! Döda prestationsjävlarna <3

 • Reply Ellen 18 december, 2016 at 12:50

  Heja dig!! <3

 • Reply Jenny 19 december, 2016 at 15:40

  men WOW vad fint!

 • Reply Sandra Leone 19 december, 2016 at 19:10

  Heja, heja! Det är så himla viktigt att utmana sig själv. Har nämligen precis utmanat mig själv på det mest skrämmande sättet jag kunde tänka mig. Jag misslyckades ganska mycket med det men vadå då, då tar man nya tag.

 • Reply madeleine dufva 21 december, 2016 at 22:33

  men alltså du är så full av talang vad du än tar för dig! så fin bild ✨

 • Reply La Linda 25 december, 2016 at 22:32

  Hejaheja ÅH så fint!! Vad har du använt för färg?

  • Reply amanda jonsson 28 december, 2016 at 21:35

   tack snälla! panduros kit med gouachefärger. relativt billiga!! <3

  Leave a Reply