om fem böcker jag läst i år.

3 december, 2016

oktober

när jag var yngre läste jag otroligt mycket. på högstadiet kunde jag läsa sju böcker i veckan, på gymnasiet slukade jag flera i månaden, men de senaste åren har jag läst betydligt mindre – och det känns verkligen som en förlust. jag vet att jag, när jag väl kommit in i läsningen, verkligen inser hur mycket jag behöver det och därför bestämde jag mig för att läsa tjugo böcker i år. för att komma in i det igen. nu är jag uppe i sjutton lästa böcker i år, förhoppningsvis kommer jag upp i tjugo innan årsskiftet, och tanken är att jag ska blogga om alla. vi börjar med dessa fem!

 

oktober

lollo av linna johansson.

lollo och hennes bästa vän lidija är i tjugonånting-årsåldern och spenderar dagarna med att hänga vid vinterviken, dricka öl, bara driva runt. de vägrar bli vuxna, vägrar att skaffa något dött jobb, vägrar allt. sedan träffar de mimmi och dras in i en ny värld.

när jag och chrissy pratade om lollo var vi båda överrens om att den har potential till så mycket, att den bygger upp till något som hade kunnat bli så jäkla bra, men för att sedan bara stanna upp. och det känns väldigt synd. jag tycker dock att den är klart läsvärd. något är så jäkla uppfriskande med huvudkaraktärer som en stör sig på, och jag störde mig så mycket på både lollo och lidija, trots att jag tyckte om dem. trots att jag kunde känna mycket för dem. jag kunde också känna igen mig från den tid då jag själv var arbetslös efter gymnasiet, och uppskattar att läsa om personer som väljer att driva runt, att inte bry sig, i en värld där det känns som att allt handlar om att lyckas.

 

oktober

allt jag inte minns av jonas hassen khemiri.

detta är den första roman jag läser av ovan nämnda författare och jag förstår inte varför jag har väntat så länge med det. han skriver nämligen helt otroligt. jag behövde knappt vända blad från första sidan innan jag dragits in. totalt. detta är lätt en av mina största läsupplevelser i år. läs den.

 

oktober

i varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av tom malmqvist.

detta är en självbiografisk roman som handlar om tom och karin som snart ska få sitt första barn, när karin plötsligt blir akut sjuk. och vad ont det gör, när jag läser om tom som springer i sjukhuskulvertarna på sös. mellan sin dotter som precis tagits ut med kejsarsnitt, och mellan karin som ligger på intensivvården. hans sätt att skildra frustrationen och skräcken och uppgivenheten just då träffar mig totalt. men tyvärr hade jag lite svårt att fastna, att komma in i den. kanske hade jag bara svårt att ta in den just när jag läste den, kanske var mina förväntningar för höga. jag vet inte. men en sak är säker: tom skildrar bottenlös sorg så vackert. och det som var dåtid knyts ihop med det som är nutid, och hans nya, totalt förändrade liv, på ett så fint, och framför allt ärligt sätt.

 

oktober

det handlar om dig av sandra beijer.

när jag läste det handlar om dig första gången kunde jag inte riktigt ge den en chans. nu, vid andra (om inte tredje) läsningen, tyckte jag så mycket om den. jag, som älskar att läsa romaner för unga vuxna, kan ofta störa mig på att det så ofta handlar om att bli ihop, att göra slut, att gå på fest, att bli ihop igen. när det gäller det handlar om dig älskar jag det. sandras sätt att skriva är ju fantastiskt. det är sedan gammalt. och jag ser fram emot att få läsa hennes nya bok.

 

oktober

allt det där jag sa till dig var sant av amanda svensson

jag tror att detta var tredje gången jag läste denna, och fastän jag finner den fulländad så växer den för mig mer och mer för varje gång. allt, handlingen, karaktärerna, språket är fantastiskt. så fantastiskt att jag inte tänker skriva någonting om handlingen utan bara skriva: läs den. även om du gjort det förut. vi behöver mer läsning om destruktiva förhållanden och starka vänskapsrelationer.

 

har du läst någon bra bok på sistone? tipsa mig gärna!

18 Comments

 • Reply Sandra Leone 3 december, 2016 at 09:52

  Saknar också att läsa så mycket som jag gjorde förr. Numera är det så svårt att hinna med.

  Mitt stående bästa boktips är Jane Eyre av Charlotte Brontë annars gillade jag verkligen In i labyrinten med Sigge Eklund.

 • Reply Anja 3 december, 2016 at 11:06

  Åh, så enig med ”Allt jag inte minns”! Hadde som mål å lese en bok i måneden i år, altså tolv bøker. Det ble med to, haha. Men en av de var overnevnte, og herregud så fin den var. Har anbefalt den til alle jeg kan anbefale den til. Den andre var ”Om våren” (en av fire bøker i serie om årsstidene) av Karl Ove Knausgård. Likte den veldig godt, og mye bedre en Min Kamp-bøkene. Han har et fantastisk språk og fortellerevne så jeg anbefaler veldig den boken.

  Tar med meg tips fra listen din inn i det nye året 🙂

 • Reply tyler 3 december, 2016 at 11:33

  jag är inte mycket för o läsa men fy vad sugen jag blev på att läsa boken av tom malmquist! den ska jag definitivt spara ihop pengar till så jag kan köpa och läsa, verkar oerhört intressant och bra!

 • Reply Erika 3 december, 2016 at 17:50

  Jag läste nyss ut ”jag vet allt det här”, tyckte den var himla bra!!

 • Reply Maja 3 december, 2016 at 19:17

  Om du inte har läst något av Haruki Murakami tipsar jag om hans böcker!
  Och Tom Malmquists sommarprat om du inte har lyssnat på det. I och för sig på ett sätt samma berättelse som boken men så gripande.

 • Reply Josefine 3 december, 2016 at 22:26

  Jag har läst alla böcker du rekommenderar förutom Lollo, och gillade dem alla! Jag gillar att du läser böckerna flera gånger. Det har jag aldrig tagit mig tid att göra men tror att det skulle kunna ge mycket. Särskilt när jag läser dina reflektioner. Jag tipsar om Du bara, Djupa Ro och Brorsan är kung. Det är böcker för unga (och barn) men jag tycker de är fantastiska berättelser allihop.

 • Reply Sandra 4 december, 2016 at 19:56

  Jag önskar också att jag skulle orka läsa lika mycket som förut.. Min favoritbok är i allafall Gräset är mörkare på andra sidan av Kaj Korkea-Aho. Tycker om den för att den är både spännande och känslosam! Plus att Kaj gömmer delar av sig själv i alla karaktärer(t.ex. en av karaktärerna jobbar på radio och stammar precis som han!!)

  • Reply amanda jonsson 6 december, 2016 at 09:45

   men åh wow det lät ju superbra. ska skriva upp den! tack!

 • Reply Finurliga fröken 5 december, 2016 at 01:52

  Åh jag läste så mycket förr! Saknar de väldigt mycket. Men att sätta upp ett mål under året var riktigt smart! De tror jag att jag ska låna av dig. Ett visst antal böcker jag ska läsa nästa år. Kram

  • Reply amanda jonsson 6 december, 2016 at 09:43

   ja men gör det! skaffa goodreads-appen och sätt upp ett reading goal. superbra!

 • Reply Malin 5 december, 2016 at 12:45

  Vad härligt att du tagit upp läsningen, Amanda! Det är verkligen magiskt att bara kunna plöja. Två bra böcker som jag läst i år är ”Modern lovers” av Emma Straub och ”The night circus” av Erin Morgenstern. Den sistnämnda vet jag finns på svenska, men är osäker på den första. Jag brukar också blogga om läsvärda böcker jag läst, så om du vill har fler tips kan jag rekommendera dig att titta i min kategori ”böcker”. Jag ser fram emot att läsa mer om dina bokupplevelser i år!

  • Reply amanda jonsson 6 december, 2016 at 09:42

   tack snälla för tipsen malin <3

 • Reply Emma 5 december, 2016 at 21:58

  En dåre fri av Beate Grimsrud!!!!! Ä L S K A R den. !!! LÄS!!

  • Reply amanda jonsson 6 december, 2016 at 09:40

   åh! tack för tipset. skriver upp direkt. <3

 • Reply Interessant i bokblogger-verdenen #2 – Kvardagsbiblioteket 6 december, 2016 at 14:36

  […] skrev veldig fint om fem bøker hun har lest i det siste. Kort og interessant om hver […]

 • Reply Interessant i bokblogger-verdenen #2 : Norske bokblogger 6 december, 2016 at 15:44

  […] skrev veldig fint om fem bøker hun har lest i det siste. Kort og interessant om hver bok. Bokelskerinnen fokuserer på noveller på bloggen i […]

 • Reply Linnéa Elisabeth 11 december, 2016 at 14:12

  Åh, jag var också en riktig bokmal när jag var yngre. Numera tycker jag att det är svårt att hitta tid till att läsa, men lyssnar gärna på talböcker! Det smidiga med att just lyssna är ju att man kan göra det hela tiden, när man diskar, städar, tränar osv osv, vilket gör att det inte ”tar tid” på samma sätt som att läsa gör. Räknade efter igår och insåg att jag har lyssnat på 29 (!!!) talböcker sedan maj månad när jag fick presentkort på storytel. Det är en hel del böcker!

 • Reply Frida G Svensson 14 december, 2016 at 11:07

  mitt nyårsmål förra nyår var att läsa en bok i veckan under 2016. Jag är så nära. Ynka tre böcker kvar och det ska jag väl hinna klämma på de kvarvarande veckorna av det här året. Jag har inte läst någon av dina böcker i det här inlägget förutom jonas hassen khemiris och den tyckte jag väldigt mycket om.

 • Leave a Reply