så fort det blev tjugohundrasexton flyttade jag från luleå till stockholm tillsammans med filip. vi bilade ned genom sverige och på ett halvt dygn hade vi bytt från lilla lägenheten på skurholmen till lägenheten i årsta. jag trivdes direkt. den första månaden av året ägnade jag åt att lära känna mitt närområde och min nya stad. jag promenerade över bron från årsta till tanto, tillbaka över skanstullsbron. testade vilka barer som hade billigast öl, köpte grejer till lägenheten och började plugga medie- och kommunikationsvetenskap samt en kurs i digital grafik på södertörns högskola.

jag lyssnade på little jinders nya skiva konstant och såg henne live i slutet av månaden, träffade chrissy och vicky för första gången, och nastasja för den andra, och umgicks med dessa en helg. jag läste kurslitteratur på caféer, njöt över att se solen i januari (det händer så sällan i lule), åt smoothiebowls och kompisdejtade med ellen över en frukost på pom och flora under månadens antagligen kallaste dag. två veckor senare sågs vi igen. the rest is history.

 

i februari smälte snön – i slutet av månaden kändes det som vår. jag köpte semlor på årsta konditori, försökte lära mig att hantera tentapluggande, hade min syster på besök och mina föräldrar någon vecka senare, lärde mig gator och genvägar i min nya hemstad, köpte tulpaner, fikade med nyfunna vänner, pluggade lite till, skrev ingenting.

 

när det blev mars hände det: det blev vår. jag promenerade runt i söderort – enskede, midsommarkransen, liljeholmen, överallt. gick med nya sneakers på asfalt och lyssnade på podcasts. hanna fyllde tjugoett och hade fest i farsta och jag och sofia hade tacokväll. jag började komma in i skolan bättre, träffade liv för första gången, firade filip som fyllde tjugo och åkte hem till norrbotten över påsk. väl där drack jag öl med jonas och promenerade på isen med matilda och evelina. och sov på sofflocket i stugan en hel eftermiddag.

 

i april slog körsbärsblommorna ut. jag åt vietnamesiska vårrullar säkert fem dagar i rad, satt på klipporna nere vid årstaviken, skrev en hemtenta om feministisk medieforskning, lärde mig grunderna i illustrator och fikade med maya som jag pluggade skrivande på distans med året innan. vi hade ett så fint möte. önskar att vi bodde närmare varandra. erik kom till stockholm också och stannade i en vecka eftersom att han skulle på intervjuer på konstskolor. vi gick på 90-talsfest på södra teatern, lagade mat, pratade. i april hände saker nästan precis hela tiden. värmen, precis som solljuset, gav energi.

 

när det blev maj började jag skriva igen fastän allt var så intensivt – och kanske precis därför. jag pluggade på 125% och jobbade heltid (hade utbildning inför mitt sommarjobb) och herregud hur orkade jag det? såhär skrev jag:

”trots den intensiva månaden mår jag väldigt bra just nu. stressen äter inte upp mig på samma sätt som förut. kanske för att jag lärt mig hantera den bättre, kanske för att jag lärt mig hur jag hanterar mig själv. visst hade jag önskat flera timmar på dygnet men hjärtat slår inte sådär ojämnt som det kunde göra förut. jag är så glad över det.”

jag fick hämta andan när jag och filip satt på årstafältet om kvällarna och när vi hälsade på evelina i london.

 

juni stavades s e m e s t e r. först åkte jag ned till göteborg för att se håkan på ullevi med evelina och evelina och umgås med fred under ett dygn. dagen därpå flög jag och filip till mallorca där vi åt tapas, drack rödvin och badade en hel vecka. mina föräldrar var där samtidigt och bodde på ett hotell några hundra meter ifrån. den resan behövdes så mycket, vad vi slappnade av. när filip, som nästan aldrig läser, läser ut flera böcker på en vecka, då vet en det. och vi pratar fortfarande om det, hur jäkla fint det var när vi låg på varsin solstol med varsin bok ända tills solen gick ned (utan överdrift). DRÖM. när vi kom hem var det supervarmt i stockholm och jag åt frukost med ellen, besökte vintervikens trädgård med sofia och lyssnade på kents nya skiva konstant.

då har vi gått igenom ett halvår av mitt 2016. de resterande sex månaderna skriver jag mer om imorgon. puss!

6 Comments

 1. Svara

  sandra.le.jansson@live.se

  29 december, 2016

  Alltså vad mycket en hinner med under ett halvt år ändå. Vad fint du verkar ha haft det!

 2. Svara

  contact.vickys.se@gmail.com

  29 december, 2016

  dom två dagarna var guldets guld. PUSS

 3. Svara

  info.lindbergellen@gmail.com

  30 december, 2016

  Så himla fint att få se ditt bloggår så här! Tusen tack för att jag har fått hänga med dig på detta <3

  • Svara

   amandamariajosefina@gmail.com

   2 januari, 2017

   tack för att du har hängt med. <3

 4. Svara

  helena.vitexo@gmail.com

  1 januari, 2017

  Hamnade min kommentar i skräpkorgen…? (Provar nu utan bloggadressen)

  • Svara

   amandamariajosefina@gmail.com

   2 januari, 2017

   Hej Helena! Får så otroligt mycket skräppost (som direkt hamnar i skräpposten) så jag hittar inte din kommentar. Vad var det du skrev?

LEAVE A COMMENT