som ni kanske vet läste jag en skrivarkurs på distans 2015. i min förra blogg skrev jag ett långt inlägg där jag svarade på era frågor om kursen, men eftersom att det bara var krångligt att överföra arkivet till denna blogg så publicerar jag inlägget på nytt nu. i ny tappning!

 tuesday

vilken kurs har du läst?

jag läste två terminer på österlens folkhögskolas skrivarkurs, helt på distans. en kan välja att läsa grundkursen i en eller två terminer, och sedan kan en söka in till fortsättningskursen där en får skriva på ett projekt under ett halvår. 

 

var det svårt att komma in?

jag tror inte det. eller allting är väl relativt? ca 40-50 personer går i klassen och de får in några hundra ansökningar per termin. och arbetsproverna är bara på ett A4. viktigast är antagligen ens motiv till att gå kursen, om jag får gissa.

 

hur såg kursens upplägg ut?

varje tisdag fick vi en skrivuppgift. de kunde se väldigt olika ut. ”skriv en dialog på temat framtid”, skriv en text som inte får innehålla bokstaven i, på temat missförstånd” och så vidare. jag skrev kortare noveller, på typ 3-9 sidor. utöver skrivuppgiften fick vi också en mindre uppgift, typ att skriva haiku, hitta på liknelser och annat kul.

deadline för dessa uppgifter var måndagen därpå. texterna lades då upp i en mapp som ens skrivgrupp, typ 4-5 personer, har tillgång till. sedan skrev vi gensvar på varandras texter och dessa lämnades in på onsdagen. och så rullade det på. vi läste också böcker som vi diskuterade i ett forum varannan vecka. så kul!

 oktober

är kursen helt och hållet på distans?

japp! de flesta jag pluggade med bodde i sverige men i helt olika städer. någon backpackade i australien samtidigt som denne skrev, någon bodde i paris. men vi hade valfria närträffar också som var så himla fina och givande. vi besökte förlag (typ norstedts, bonniers etc), gick på författarsamtal och umgicks. det gillade jag allra bäst med kursen. att bara hänga med skrivande personer är DRÖM. <3 närträffarna var i malmö, stockholm och göteborg.

 

vad tyckte du om att plugga på distans – blev det inte ensamt?

jag gillade det verkligen, och nu efter att ha pluggat på högskola i snart ett år har jag insett hur bra det upplägget funkade för mig. i början var jag lite orolig över hur det skulle gå att strukturera upp dagarna helt själv, men jag liksom tvingades till att skapa mig självdisciplin. nu är jag jättebra på det. och ensamt blir det ju med tanke på att en inte träffar sina klasskompisar varje dag, men så länge en har någon att hänga med under sin ledig tid är det lugnt. tycker jag. min plan är att plugga på distans nu till våren igen. jag älskar friheten det medför.

 DublinDublin

hur kändes det att ta kritik?

det var läskigt i början, i synnerhet med tanke på min olidliga himla prestationsångest. men jag kom in i det, vande mig snabbt, och då gick det superbra. det finns nämligen inget mer utvecklande än att våga låta andra läsa det en skrivit. att få respons, och att ge. att ge respons på distans är också väldigt bra eftersom att alla törs vara ärliga. 

 

okej, så kursen är på heltid – men funkar det att jobba samtidigt?

ja, det skulle jag säga. jag sade upp mig från mitt jobb när jag började, och jobbade med bloggen och lite andra skrivjobb under tiden, vilket funkade jättebra. jag hade dock inte orkat att jobba på mitt tidigare jobb samtidigt. men så länge inte jobbet tar över så går det nog finemang om en själv känner att en orkar det.

 köpenhamn/gbg

kan du läsa böcker för nöjes skull fortfarande eller analyserar du sönder texterna?

haha, ja, men nog har jag blivit mer kritisk. men det är fortfarande roligt, om inte roligare, att läsa. älskar att jämföra olika författares skrivsätt, att finna nya sätt att skriva miljöbeskrivningar, att imponeras över karaktärsutveckling osv. skulle kunna säga att mitt sätt att läsa har utvecklats genom det.

 

jag funderar på om jag ska läsa denna kurs eller kreativt skrivande på en högskola – vad är bäst?

jag har ju bara pluggat skrivande på folkis men en klasskompis till mig hade läst både skrivarkurser på folkis och på högskola/universitet och tyckte att folkhögskolekurserna var bättre, roligare och friare. lite mer personliga. och det gillar en ju. 

 

hur såg litteraturlistan ut?

väldigt varierande. mycket nytt, flera debutanter, från författare från världens alla hörn. mycket som jag aldrig skulle ha valt att läsa själv, men älskade. 

 instagram

skulle du rekommendera mig att gå denna kurs?

ja! jag utvecklades jättemycket i mitt skrivande under de två terminerna. det var guld värt verkligen att få ägna all tid åt att skriva och läsa, och att ständigt föra dialog med andra skrivande personer. hade heller aldrig rest så mycket som jag gjorde under det året. jag skrev i dublin, london, berlin, malmö, göteborg, stockholm, borlänge, katrineholm ja herregud ni fattar. åkte tåg och hälsade på vänner och bilade genom landet och skrev skrev skrev.

uppgifterna var roliga, utvecklande och varierande, lärarna snälla och stämningen fin. är så glad att jag sökte till den kursen och började ta mitt skrivande på allvar. 

 

vilka skrivarkurser har du sökt till vårterminen?

jag har sökt projektkurser på jakobsbergs folkhögskola, långholmens folkhögskola, bona folkhögskola och färnebo folkhögskola. skulle söka till österlens också (alltså skolan jag pluggade på tidigare) men hann dessvärre inte med det före deadline. har också sökt flera kurser på olika högskolor/universitet. vill helst kombinera en skrivarkurs och litteraturvetenskap till våren. hoppas att jag kommer in. känns jätteläskigt att skriva allt jag sökt till såhär på bloggen, som att jag jinxar det, men kommer jag inte in så gör jag väl inte det. då får jag skriva på mitt projekt i alla fall.

puss!

9 Comments

 1. Svara

  ollilovisa@gmail.com

  28 november, 2016

  Ååh, tack!!<3

 2. Svara

  elise.nilsson@gmail.com

  28 november, 2016

  åh, det låter helt underbart! funderade också på österlens! låter sjukt mysigt med närträffar med en massa skrivande personer <3 <3 the dream. måste fan ta tag i drömmen…

 3. Svara

  ouratilio@gmail.com

  28 november, 2016

  Blir så jäkla pepp nu på att söka utbildningar!!!

 4. Svara

  rubywoovintage@hotmail.com

  28 november, 2016

  Suck, vad jag hade velat komma in på Österlens skrivarkurs! Men jag blev nekad för någon dag sedan 🙁 Skrev ett personligt brev där jag utlämnade hjärta och själ, men fick nobben. Får försöka igen till hösten-17… Svårt att veta vad de söker dock…
  Lycka till med dina ansökningar!

  • Svara

   amandamariajosefina@gmail.com

   28 november, 2016

   Åh feel you. Blev också nekad när jag sökte in till en annan skrivarkurs förra hösten. Det suger. Men vi fortsätter ok??? <3

   • Svara

    rubywoovintage@hotmail.com

    8 december, 2016

    Tack för pepp och vet du vad? Jag kom ju in på en annan kurs! Jippie! Behöver dock råd nu. Hur mycket orkar en? Har du studerat mer än 100% distans?
    Jag har kommit in på litteraturvetenskap på heltid (100% – 30 poäng, distans högskola) samt skrivande på halvfart (50% distans folkhögskola). Tycker ju att båda programmen låter så kul! Men hinner en? Orkar? Möjligt? Är det dumt att hoppa på mer än 100%? Är det omöjligt? Svårt? För tidskrävande? (jobbar inte samtidigt) Har aldrig studerat på det här sättet…

    Någon som studerat samma? Liknande?

    Råd någon? (även om ni studerat annat)
    Tack <3

    • Svara

     rubywoovintage@hotmail.com

     8 december, 2016

     Glömde ju fråga om du kom in på Litteraturvetenskap? Är det också 100%? (håller tummarna för dig!) Har du tänkt kombinera 2 st 100% kurser? Berätta gärna. Kram

    • Svara

     amandamariajosefina@gmail.com

     8 december, 2016

     Hej Ruby!! Jag har kommit in på litteraturvetenskap på distans också, på heltid. Samma skola som dig, tro? Karlstads uni! Ska läsa det på 100% och skrivarkurs på 50%! Tänker att en får prova och se om en orkar. Pluggar ju 100% nu och skulle lätt hinna med skrivande på halvtid också, men det är ju upp till en sj!!

 5. Svara

  jessica.andersdotter@gmail.com

  28 november, 2016

  FASEN VILKEN FIN RYGGA

LEAVE A COMMENT