om mina växter: elefantöra, avokadokärnor och ekollon.

12 oktober, 2016

oktober

idag ligger jag hemma med världens huvudvärk och känner mig som ett stackars knytt. det enda jag orkar skriva om idag är mina växter, så då tittar vi på det tänker jag. det är ju så fint att följa utvecklingen av mina ekollon, avokadokärnor och bebisarna från mitt elefantöra.

 

oktober

vi börjar här, i fönstret i vardagsrummet.

 

oktober

gullranka

min gamla gullranka har klarat två flyttar nu. en på 100 mil från luleå till stockholm, och en på några kilometer från årsta till bagis. under den sista flytten bröts en av de längsta grenarna av, men jag tog till vara på den, klippte av den och satte två sticklingar i vatten. nu har jag planterat dem och de verkar må bra – den som står i köket har redan vuxit en del.

 

oktober

elefantöra

elefantörat har också klarat två flyttar – heja. och den verkar, precis som jag, trivas extremt bra i denna lägenhet för nu har den fått sju små bebisar som växer så det knakar. jag är så stolt och går och tittar till dom varje dag och visar alla som är på besök.

det var någon som undrade vad elefantöra heter på riktigt – pilea peperomioides.

 

oktober

när liv hälsade på första gången fick jag en elefantöra-stickling av henne som jag nu har planterat bredvid en stickling från min peperomia.

 

oktober

avokado

mina avokadokärnor har fått stå med rötterna i vatten länge nu, men förra veckan kommenterade en snäll bloggläsare att det nu är dags att sätta dom i jord. sagt och gjort! de fick bo i samma kruka. dels på grund av platsbrist, och dels på grund av att någon i facebookgruppen växtgäris* sa att de då kan befrukta varandra och ge AVOKADOFRUKT.

* världens bästa grupp för kvinnor och ickebinära som gillar växter. gå med i den. alla är så snälla, peppiga och hjälpsamma. <3

 

oktober

ekollon

detta ekollon hittade jag på marken under en av de stora ekarna i skogarna här utanför bagis. jag satte detta och nio till ekollon i en skål med vatten men detta var det enda som började gro. det står dock kvar i vatten än och rötterna utvecklas från dag till dag. jag följer dess utveckling med stor spänning!!

 

oktober

och så lite nya, och gamla, växter

i köket har två nya växter fått flytta in: två stycken paraplyaralior / scheffleror. jag tycker att de är så rackarns fina!

 

oktober

och en liten basilikaplanta lever fortfarande fastän jag tar mer blad från den än vad den hinner växa. men basilika är ju så gott!

så ser det ut på växtfronten hemma hos oss – åtminstone för alla småväxter. jag har ju en hel del växter till som ni kanske också vill se?

puss!

13 Comments

 • Reply Ingrid 12 oktober, 2016 at 15:26

  Vilket fint inlägg! Jag vill i alla fall se mer växter 🙂

  • Reply amanda jonsson 12 oktober, 2016 at 20:56

   tack snälla ingrid! det fixar jag! kram!

 • Reply Ellen 12 oktober, 2016 at 15:33

  Gillar detta så mycket!!

  Jag var på loppis idag för att köpa bra glasbehållare att portionera mina ekollon i. Jag la ju en handfull i vattenbad för någon vecka sen, och alla utom en har fått rot?? Överlycklig.

  • Reply amanda jonsson 12 oktober, 2016 at 20:56

   men åh! vilken lycka! det lät fantastiskt ju. <3

 • Reply madeleine dufva 12 oktober, 2016 at 17:50

  åååh asså växter! en blir så glad o känner sig levande, så fint. förstod inte alls grejen när jag var yngre o tonåring men nu vill jag verkligen ha HELA läggan!!? superfina ni har hemma ??

  • Reply amanda jonsson 12 oktober, 2016 at 20:56

   haha åh, men samma här! förr kunde jag inte ens hålla en kaktus vid liv. men nu så! växter <333

 • Reply Rebecca 12 oktober, 2016 at 17:56

  åh vad fina! jag vill skaffa ännu mer växter men det känns så dumt när jag ska flytta till ett annat land snart igen.

  • Reply amanda jonsson 12 oktober, 2016 at 20:55

   åh men det förstår jag! du får ha det sen när du vet vart du ska bo lite längre. kram!

 • Reply Joy 12 oktober, 2016 at 20:29

  Bästa inlägget! hoppas du mår bättre snart. Vill se alla växterna du har! 😀

  • Reply amanda jonsson 12 oktober, 2016 at 20:55

   tack snälla joy! <3 och absolut, det fixar jag!! puss!

 • Reply Rania {Rowan Tree} 12 oktober, 2016 at 22:07

  Så fint inlägg och mycket vackra växter, jag måste verkligen skaffa hem lite mer grönt.. det livar verkligen upp!

  Svar: Ah det är trist men det måste liksom ske… Men bor du i Lule har du väl rätt nära till mycket fin natur? 😀

 • Reply Malin 13 oktober, 2016 at 10:25

  Ja, mer växter! Älskar din hyllning till växtgäris, har varit med kanske ett halvår och den gruppen gör mitt facebookflöde tusen gånger finare 🙂 Jag måste dock sticka in en fråga om gullrankan som skymtas på första bilden i det här inlägget; hur har du fått den att få mer än en kvist?! Har du planterat flera sticklingar i samma kruka? Jag har en som är lång men ensam och jag skulle vilja ha fler kvistar i samma kruka, om du förstår hur jag menar? Kram och förhandstack!

 • Reply Wilda 13 oktober, 2016 at 16:48

  Åh så mycket fina! Växtgäris är en fantastisk grupp. Kommer från Streetgäris från början antar jag – modergruppen som ju handlar precis om att stötta andra gäris på olika sätt.
  Att få avokadoträden befruktade kan ju ta en livstid tyvärr men jag har också två avokadoträd som växer sida vid sida 😀 Vi får hålla alla tummar helt enkelt!

 • Leave a Reply